Implantologie in Groningen Specialist

Tandheelkundig implantaat

Weer onbezorgd kunnen lachen, praten en kauwen

Wat is een tandheelkundig implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel die van lichaamsvriendelijke (biocompatibele) materialen titanium, titanium-zirkonium of van keramiek is gemaakt. 

Onder een lokale verdoving in de kaak, wordt een implantaat operatief  geplaatst op de plek waar de tandwortel ontbreekt. 

Hierna volgt het genezingsproces, het hechten van het kaakbot aan het implantaat. Dit proces kan acht weken tot een aantal maanden duren, afhankelijk van de medische situatie.

Als het genezingsproces is voltooid, kan er worden gestart met het vervaardigen van de kroon, brug of gebitsprothese. 

Tandheelkundig implantaat

Tandheelkundige implantaten in fases

Fase 1: Implantologie consult

Fase 2: Implanteren

Fase 3: Het genezingsproces

Fase 4: Start vervaardigen kroon, brug of prothese 

Fase 5: Plaatsen kroon, brug of prothese (klikgebit)

Implantologie in Groningen

Fase 1: Implantologie consult

Tijdens een implantologie consult zal de tandarts-implantoloog vragen naar uw wensen en medische situatie. Er zal naar het gebit gekeken worden/ het functioneren van het kunstgebit en er zal op grond hiervan rontgen opnames worden gemaakt. Na het verzamelen van de informatie zal de behandelplan besproken worden of er zal een afspraak gemaakt worden indien meer informatie nodig is. 
Tandheelkundig implantaat

Fase 2: Implanteren

Implanteren is een vrij eenvoudige chirurgische ingreep dat gebeurt onder een lokale verdoving in de kaak.  Het plaatsen van het implantaat in de kaak kan met een 1-fase techniek of een 2-fase techniek uitgevoerd worden, afhankelijk van de stabiliteit van het implantaat.

 

1-fase techniek: na het plaatsen van het implantaat komt er een afdekschroef op het implantaat wat boven het tandvlees uisteekt

 

2-fase techniek: na het plaatsen van het implantaat komt er een afdekschroef op het implantaat, waarna het tandvlees eroverheen gehecht wordt

Tandheelkundig implantaat

Fase3: Het genezingsproces

Tijdens het genezingsproces zal het kaakbot zich aan het implantaat hechten. Dit proces kan acht weken tot een aantal maanden duren, afhankelijk van de medische situatie.

 

Tijdens het genezingsproces zullen de hechtingen na ongeveer 2 weken verwijderd worden en zal er na 6 weken een nazorg plaatsvinden, al dan niet met rontgen opnames. Na ongeveer 12 weken zal er in geval van een 2-fase techniek het implantaat vrijgelegd en voorzien worden van een hogere afdekschroef wat boven het tandvlees zal uitsteken.

Tandheelkundig implantaat

Fase 4: Start vervaardigen kroon, brug of prothese (klikgebit)

Na het genezingsproces zal de tandarts-implantoloog beginnen met het vervaardigen van de kroon, brug of prothese (klikgebit). 

 

Hiervoor zullen eerst beginafdrukken gemaakt worden (‘gips happen’ ).  Op de beginafdrukken zal de tandtechnieker een individueel vervaardigd afdruklepel maken. 

 

Vervolgens zal er een definitieve afdruk, met behulp van een individueel vervaardigde lepel, gemaakt worden. 

Voor de definitieve afdruk wordt de afdekschroef van het implantaat los geschroefd. De afdrukstift wordt op het implantaat geplaatst en hiervan wordt een definitieve afdruk gemaakt. Vervolgens wordt de afdekschroef weer terug geplaatst. 

Tijdens deze behandeling zal er tevens gekeken worden naar de kleur van de kroon of brug. De kleur kan ter plaatse bij de tandarts-implantoloog of bij de tandtechnieker bepaalt worden.  

Tandheelkundig implantaat

Fase 5: Plaatsen kroon, brug of prothese (klikgebit)

De tandtechnieker heeft ongeveer twee weken de tijd nodig om een kroon of brug te maken. De tandarts-implantoloog zal de afdekschroef van het implantaat verwijderen en de kroon of brug verschroeven op het implantaat. 

In uitzonderlijke gevallen wordt een kroon of brug gecementeerd, afhankelijk van de plaats en richting van het implantaat. 

 

Voor een prothese (klikgebit) zullen er ongeveer 6 tot 8 afspraken nodig zijn. 

Gemiddelde tijdlijn voor een implantaat behandeling

 

Week 0               : Plaatsen implantaten

Week 2               : Verwijderen hechtingen 

Week 6               : Nazorg

Week 12             : Start voorziening kroon/brug/ prothese (klikgebit)

Week 15             : Plaatsen kroon/ brug

Week 18 tot 20 : Plaatsen prothese (klikgebit) 

 

Voordelen van implantaten

  • Implantaten zorgen voor een betere levenskwaliteit 
  • Implantaten zorgen voor behoud van het gezichtsstructuur en kaakbot
  • Voor implantaten hoeven er geen gezonde tanden/kiezen geslepen te worden